Най-големия басейн в света
В курорта Сан Алфонсо дел Мар в Чили се намира най-големият басейн в света, регистриран в Книгата на Гинес. Той е направен във формата на истинска лагуна с морска вода. Дължината на съоръжението е 1 км, а броят на желаещите да го разгледат непрестанно расте.

Тъй като е на самото крайбрежие, басейнът впечатлява със сякаш безкрайната си кристално синя водна площ. Но по-важното е, че той е нещо много различно от място само за разхладане.

В лагуната са вложени най-последни технологии, които позволяват океанската вода да се филтрира и сменя, обяснява биохимикът Фернандо Фишман, председател на компанията "Crystal Lagoons Corporation", създала грамадния изкуствен водоем. "Този образец на прогреса позволява да се прави това, което преди се смяташе за технически невъзможно: обезпечаването на колосални маси вода за живота в окръжаваща плажа среда, както и на възможности за водни спортове на най-високо ниво."Басейнът в Сан Алфонсо заема площ от 8 хектара и по размери е съпоставим с 6000 стандартни 8-метрови басейна. Вместимостта му е 250 хил. куб. м вода. За втори по големина след него се смята басейн в Мароко, който е 150/100 м. Температурата на водата през лятото постоянно е 26 градуса - поддържа се с 9 градуса по-висока от тази на океанската вода, която е в непосредствена близост. Водата за басейна се взема от 35-метрова дълбочина. За строителството му са изразходвани $1,5 млн. а поддръжката възлиза на $4 млн. Източник: www.chudesa.net
2009-2021 Pluvai.com